Parlamenttikirjasto

perjantai 16. helmikuuta 2018

Taidetta Eduskunnan kirjastossa

Kirjaston tiloissa on mm. lukupaikkoja, kirjahyllyjä, asiakaspalvelutiloja, naulakoita, paljon kirjoja, näyttelytilaa ja kaunista arkkitehtuuria. Lisäksi kirjaston tiloissa on taidetta.

Kaikkien niiden vuosien aikana, jotka olen työskennellyt Eduskunnan kirjastossa, vain muutama taideteos on pysäyttänyt minut todella katsomaan teosta. Ennen kirjaston tilojen peruskorjausta tällainen teos oli Kain Tapperin puuveistos "Tuuli" vuodelta 1986. Jaksoin hämmästellä sen massiivisuutta ja ihmetellä sen sijaintia, sillä veistos oli taukohuoneen edessä estäen valon pääsyn sinne. Myöhemmin luin Liisa-Maria Hakalan kirjasta Taidetta eduskunnassa, että yksi veistoksen tarkoituksista oli peittää näkymä asiakkaiden taukotilaan.




Kirjasto peruskorjauksen ajaksi "Tuuli" muutti Pikkuparlamenttiin ja jäi sille tielle. Nykyään veistoksesta on nähtävissä pienoismalli kirjaston ryhmätyöhuoneessa.

Muutenkin kirjaston tiloissa esillä olevat taideteokset vaihtuivat peruskorjauksen myötä. Voisi sanoa, että vain Marjatta Hanhijoen maalaama muotokuva ylikirjastonhoitaja Eeva-Maija Tammekannista säilyi aikaisemmista kirjaston tiloissa olleista taideteoksista. Nykyään muotokuva sijaitsee Aurora-salin ja näyttelytilan välissä itsepalvelukerroksen takaseinällä.





Kirjasto muutti väistötiloista peruskorjattuihin tiloihinsa keväällä 2014. Minulta kesti kuitenkin kolme vuotta ennen kuin pysähdyin katsomaan avokokoelmassa olevaa Martti Aihan puureliefiä "Topelius ja minä" vuodelta 1990. Reliefissä on neljä kappaletta Topeliuksen Koottuja teoksia.



Suurin osa kirjaston tiloissa olevista taideteoksista on sijoitettu avokokoelmaan. Kopiointi- ja skannaustilassa lähes kaoottinen Markku Kolehmaisen Kehruu-Jenny kuvastanee toisinaan työskentelyä monitoimilaitteella. Lehtien lukutilasta löytyvät Aihan teoksen lisäksi Matti Petäjän, Antero Olinin ja Heikki Arppon teokset. Hissiä koristavat suurikokoiset Tapani Mikkosen "Angst" ja Kristian Krokforsin "Peli". Tapani Mikkoselta on vielä kaksi linopiirrosta avokokoelman takaseinällä.

Palvelukerroksessa taidetta on Tammekannin muotokuvan lisäksi Aurora-salissa, asiakkaiden työskentelyhuoneessa ja ryhmätyötilassa. Koulutusten ohessa voi katsella Erkki Hervon neljää puupiirrosta. Tiedonhaun voi keskeyttää katsoakseen vähän tarkemmin Antti Ojalan kolmea kivipiirrosta "Maalaispoika maailmalla I, II ja III".

Ryhmätyötilaan on sijoitettu kirjaston iältään vanhin taideteos, 1930-luvulta oleva valokuvateos "Mies ja linnut". Filmaustoimisto Aho & Soldanin teoksen "Mies ja linnut" eduskunta sai lahjoituksena  A & S Valo- ja Elokuvasäätiöltä marraskuussa 2017.




Lähtökohtaisesti kirjaston sijoitetut taideteokset kuvastavat rakennuksen omaa aikakautta, tosin melko laajalla kirjolla. Kirjasto valmistui 1978, mutta taideteokset ovat 1930-luvulta vuoteen 2000. Suurin osa teoksista ajoittuu kuitenkin 1970-luvun lopulle ja 1980-luvulle.

Oletko muuten huomannut kirjaston sisääntulon vieressä olevan Heikki A. Virolaisen veistoksen?

 Päivi Erkkilä

Ei kommentteja: