Parlamenttikirjasto

perjantai 3. lokakuuta 2014

Kansalaisinfon kokeilupiste: tiedä, vaikuta ja kerro muistosi!

Eduskunnan Kansalaisinfossa on voinut syyskuun alusta lähtien tutustua Kansalaisvaikuttamisen ja demokratian sekä Muistelu- ja elämäntarinapalvelun kokeilupisteisiin.


Kokeilupisteet ovat tärkeiden ideoiden ja innovaatioiden kiertonäyttelyitä julkisissa tiloissa, kuten esimerkiksi kirjastoissa. Näyttelyissä voi kokeilla uutta, antaa palautetta sekä tavata ideoiden kehittäjiä. Kokeilupisteiden takana on Uudenmaan kirjastojen ja Helsingin kaupungin Huomisen arki –hanke. Toimintaan on osallistunut jo 60 ideaa ja innovaattoria sekä yli 20 kirjastoa, jotka ovat tuoneet innovaatiot kahden miljoonan kirjastokävijän ulottuville.

Kansalaisinfon kokeilupisteestä löytyvät kansalaisvaikuttamisen ja demokratian ratkaisut ovat luenteeltaan joko informatiivisia, kansallisia tai Helsinkiin keskittyviä. Demokratiatietopankki, Lakihankkeiden tietopaketit - Lati ja Vaikuttajan reittikartta antavat oivallista tietoa vaikuttamisen tueksi.

Otakantaa.fi, Avoin ministeriö ja Kansalaisaloite.fi ovat verkkovaikuttamisen keskeisiä palveluja kansallisesti. Helsinkiin keskittyvät Helsingin palvelukartta ja Metro fiksaa ovat oman elinympäristön kehittämiseen liittyviä ratkaisuja.

Osa näistä kansalaisvaikuttamisen ja demokrtatian kokeilupisteen sivustoista lienee monelle tuttu. Ainakin niistä on kuullut puhuttavan. Kansalaisinfon kokeilupisteessä voi jokainen ottaa selvää, miten Avoin ministeriö ja Kansalaisaloite.fi eroavat toisistaan.

Muistelu- ja elämäntarinapalvelu tarjoaa kaikille - kansalaisille, kansanedustajille, eduskunnan virkamiehille - mahdollisuuden jakaa omat eduskuntaan liittyvät muistot. Muisto voi olla tekstin, videon tai äänitteen muodossa. Muistelun virittäjänä on juttu vuoden 1987 vaaleista. Muiston voi käydä tallentamassa julkiseen tietokantaan kirjallisesti Kansalaisinfossa. Video- tai äänimuistelua varten voi varata ajan Kansalaisinfon muistojen koneelta.


Muiston voi myös lähettää sähköpostitse (muistot@eduskunta.fi), jolloin se tallennetaan tietokantaan lähettäjän puolesta. Epooq.net-palveluun kirjautumalla voi kirjoittaa muistelunsa omalta koneelta.

Muistitietoprojektin tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon kansalaisten, kansanedustajien ja eduskunnan työntekijöiden eduskuntaan liittyviä muistoja. Tuloksena syntyy kokoelma pieniä ja henkilökohtaisia tarinoita ja muistoja, joiden yhteinen nimittäjä on eduskunta. Tarinat kootaan myös kirjaksi, joka tulee esille Eduskunnan kirjastoon.

Lisäksi kokeilupisteessä voi tutustua Oman kirjan julkaisupalveluun, Elävään arkistoon, Kansallisarkistoon ja Albumit auki -valokuvapalveluun. Kaikkia kokeilupisteiden palveluita on mahdollista kommentoida ja palaute lähetetään suoraan kehittäjille.

Kokeilupiste on Kansalaisinfossa vielä lokakuun ajan.Tervetuloa löytämään vaikuttamisen tapoja ja jakamaan eduskuntamuistoja!


Päivi Erkkilä

Linkkejä:
EPOOQ muistelu- ja elämäntarinapalvelu
Kokeilupiste
Oma kirja


Ei kommentteja: