Parlamenttikirjasto

maanantai 28. huhtikuuta 2014

EU-keskustelua Faktabaarissa


Faktabaarin perusajatus on erinomainen. Yhdysvalloissa poliittisten toimijoiden puheiden todenmukaisuutta vahtimaan perustettiin vuonna 2003 faktantarkistuspalvelu FactCheck.org. Faktabaarin perustajien ajatuksena oli tarjota vastaavaa palvelua Suomessa.

Palvelun takana on joukko nuoria journalisteja ja asiantuntijoita, jotka kaivautuvat EU-ilmiöiden taakse ja tarvittaessa oikaisevat, tuovat taustoja tai lisätietoja. Toteutuksen taustalla ovat myös Avoin yhteiskunta ry ja ulkoministeriön alainen Eurooppatiedotus.
 


Faktabaarin ohjelmanjulistus kuuluu: "Faktabaari on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin kansalaispalvelu. Se ei toimi minkään poliittisen puolueen puolesta tai puoluetta vastaan." Faktabaaria toimitetaan vapaaehtoispohjalta sinunkin tuellasi. Tuellasi ei tässä tarkoiteta rahallista apua, vaan vinkkejä taustoittamista edellyttävistä aiheista.

Palvelu kertoo käyvänsä toukokuussa käytävien EU:n parlamenttivaalien kimppuun. "Faktabaari haluaa omalta osaltaan varmistaa, että vaalikampanjointi käydään tosiasioilla." Mediassa esitetty väite joko todennetaan tai osoitetaan virheelliseksi liikennevaloilla: punainen on väärin, vihreä totta. Keltainen on puoliksi oikein tai väärin, puolitotuus kuitenkin ja edellyttää lisätietoa. 




Sivuston sisältämä lähdearsenaali herättää kunnioitusta ja antaa lukijalle mahdollisuuden käydä syventävään dialogiin. Faktabaarin hienous on juuri tässä: se ei yritä kertoa kaikkea itse, vaan faktajournalismin keinoin antaa väitteille - kuten se lupaakin - faktapohjan. 


Kaisa Paavilainen

Ei kommentteja: