Parlamenttikirjasto

tiistai 6. marraskuuta 2012

Työoikeudelllisia työkaluja

Työoikeus on laaja oikeudenala ja sitä sääntelevät normit ja niiden tulkinta muuttuvat koko ajan. Useimmat meistä kohtaavat ennemmin tai myöhemmin tilanteen, jossa tarvitsevat tietoa työoikeudesta, joko työntekijän tai työnantajan ominaisuudessa. Työsopimuksen tekeminen, pätkätyöt ja muut epätyypilliset työsuhteet, häirintä työpaikalla, yhteistoimintamenettelyt, siinä muutamia aina ajankohtaisia esimerkkejä.

Tarvetta tietoon on monesti myös muilla kuin suomen kielellä. Uudistettuna painoksena tänä vuonna ilmestynyt Finnish labour law in practice on ainoa englanninkielinen kokonaisesitys Suomen työlainsäädännöstä. Näkökulma palvelee ehkä eniten kansainvälisten yritysten tarpeita, mutta käytännönläheisestä oppaasta hyötyvät muutkin. Muun kielistä ja –maalaista työoikeudellista aineistoa hankitaan kirjastoon säännöllisesti. Esimerkkeinä uusimmista mainittakoon tanskalaisten Ruth Nielsenin Dansk arbejdsret  ja Kia Dollerschellin Sociale medier i ansættelsesretten.

Sähköiset sisällöt ja palvelut ovat käteviä tämän nopeasti muuttuvan oikeudenalan seuraamiseen ja tiedon hankintaan. Sanoma Pron päivitettävät onlineteokset ovat asiantuntijoiden kirjoittamia käyttökelpoisia hakuteoksia. Suomenlaki.com-  ja Edilex-palvelut sisältävät kattavan valikoiman ajantasaisia säädöksiä aihepiirien mukaan ryhmiteltyinä. Näistä sähköisistä palveluista löytyy myös monografioita ja asiantuntija-artikkeleita eri aloilta. Kirjaston asiakastyöasemilta pääsee käyttämään maksutta näitä palveluita. Linkit niihin löytyvät kirjaston verkkosivuilta ja henkilökunnalta saa opastusta tiedon etsimisessä.

 
Marja Autio

Ei kommentteja: