Parlamenttikirjasto

keskiviikko 12. syyskuuta 2007

Innostusta IFLA:sta

IFLA (International Federation of Library Associations) on kirjastoalan laajin kansainvälinen yhteistyöorganisaatio, joka järjestää myös vuosittain konferenssin. Eduskunnan kirjastolle IFLA:lla on erityistä merkitystä myös siksi, että organisaatioon sisältyy parlamenttikirjastojen jaosto, joka on kaikkinensa laajin ja merkittävin parlamenttikirjastojen kansainvälinen foorumi. IFLA:n konferenssit ovat siksi kirjastollemme eräs tärkeimmistä kansainvälisten yhteyksien muodoista.

IFLA:n tämänvuotinen konferenssi Etelä-Afrikassa tarjosi varsinaisen runsaudensarven asiaa ja erinomaisesti järjestettyä oheisohjelmaa. Matkasta tuli ehdottomasti mieleenpainuva ja virkistävä, vaikka virallinen ohjelma piti useimpina päivinä tiiviissä otteessaan aamu kahdeksasta ilta kymmeneen. Eteläafrikkalaiset kollegamme yllättivät myös ylipursuavalla vieraanvaraisuudella.



Parlamenttikirjastojen tärkein foorumi
Eduskunnan kirjastosta osallistuimme Sari Pajulan kanssa, kuten kirjastossa on ollut tapana, IFLA:an kahdessa jaksossa. Varsinaista konferenssia Durbanissa edelsi parlamenttikirjastojen jaoston järjestämä esikonferenssi Kapkaupungissa.

Parlamenttikirjastoilta on runsaasti opittavaa, mutta keskustelut ja esitykset vahvistivat myös käsitystä siitä, miten työn haasteet ovat eri puolella maailmaa perusteiltaan samankaltaisia. Nopea, ajantasainen ja luotettava tiedonvälitys on eräs peruskysymyksistä, johon jatkuvasti etsitään vastausta. Ratkaisuja tähän haetaan ympäristöistä riippuen esimerkiksi lehtileikkeitä ja julkaisuvinkkejä kokoamalla, rakentamalla verkkotiedon seurannan välineitä tai kokoamalla ajankohtaisaineistoja Wiki-ympäristöihin.

Innovaatiot ja verkkopalvelut olivat konferenssin ohjelmassa tänä vuonna keskeisellä sijalla. Web 2.0 palvelut tekevät tuloaan myös parlamenttien ympäristöihin. Australian parlamentti kirjastossa Wiki-sovelluksia hyödynnetään neuvonnan ja tietopalvelun apuvälineinä. Chilen parlamentin kirjaston tuottamat ajankohtaispalvelut, jossa kirjallisuus-, laki- ja tilastoaineistoja kootaan ajankohtaisten teemapakettien tueksi oli toinen varsin näyttävä palvelu.


Yhä uudelleen kuitenkin hämmästelen sitä, miten innovatiivisia afrikkalaiset kollegamme ovat hyödyntäessään niukkoja, teknologialtaan epävakaita tai enimmäkseen paperimuodossa olevia aineistoja ja resursseja. Yllättävää oli myös kuulla kommentti siitä, miten paperimuodossa olevia ajankohtaisaineistot näyttävän miellyttävän kiireisessä ja jatkuvissa keskeytyksissä työskenteleviä edustajia eräässä kehittyneemmänkin maan parlamentissa – paperille koottua tietoa on sittenkin helpointa palata silmäilemään keskeytyksen jälkeen.

Kansalaispalvelujen osalta pyrkimys näyttäisi olevan yhä syvempään koulujen, opettajien ja parlamenttien väliseen yhteistyöhön, vaikka työskentelyyn selvästikin haetaan erilaisia toimintatapoja. Mieleenpainuva oli myös erään parlamentin tapa ottaa kontaktia nuoriin, jossa jokaiselle 18-vuotta täyttävälle lähetettiin syntymäpäiväkortti kysymyksellä: "Miten aiot käyttää ääntäsi?".

Parlamenttikirjastoja näyttävät yhä tiiviimmin kiinnostavan myös johtamiseen, markkinointiin ja toiminnan tarkoituksenmukaisuuteen, kohdentamiseen ja tehostamiseen liittyvät kysymykset. Hyviä esimerkkejä työn sisältöjen muutoksista, laadunseurannan menetelmistä ja erilaisista kumppanuus- ja yhteistyöhankkeista kuultiin eri puolilta maailmaa.

Afrikan aurinko
Iltaohjelmiin kuului illallisten lomassa upeita musiikki- ja tanssiesityksiä. Etelä-Afrikan parlamenttikirjastolla oli jopa oma gospel-henkinen kuoro, joka esiintyi ensimmäisessä illanvietossa.

Kun sekä Kapkaupungissa että Durbanissa saimme vankat suositukset varoa omatoimista ulkona liikkumista, oli iltaohjelmien ja lyhyiden retkien puitteissa mahdollisuus nähdä joitakin välähdyksiä Etelä-Afrikan maisemista. Kapkaupungin eräs illallinen oli järjestetty Stellenboschin viinitilalla, Durbanissa iltaohjelmaa oli myös meren rannalla. Näiden lisäksi kiersimme eräänä päivänä lyhyellä safarilla muutaman sadan kilometrin päässä Durbanista.

Afrikassa kohtaavat monella tavalla erilaiset äärimmäisyydet. Etelä-Afrikassa otetaan nyt satunnaisen matkailijan silmiinkin näkyvästi uutta suuntaa vakaampaan rotujen väliseen yhteiseloon pääsemiseksi ja avautumiselle muulle maailmalle. Taksikuskeja myöten maassa halutaan vakuuttaa ystävällisyyttä ja tyytyväisyyttä muutoksiin, joita rodullinen tasa-arvoistuminen on saanut maassa aikaan.

Eräs mieleenpainuvimmista vierailukohteistamme oli Robben Island. Saari, jossa Nelson Mandela oli vankilassa aikanaan ja jossa maan historian tuskallisten vaiheiden kasvot halutaan nyt tehdä tunnetuksi muulle maailmalle. Samat tunnelmat kuuluivat IFLA:n avajaispuheissa, joita on totuttu pitämään muodollisuuksina. Eteläafrikkalaiset osasivat käyttää tilaisuutensa tehdä PR:ää ja kirjastopolitiikkaa ja tekivät sen äärimmäisen hyvin. Jostain syystä Afrikka näyttää aina jättävän auringon sisään.

Parlamenttikirjastojen esikonferenssin ohjelma ja kuvia tapahtumasta:
http://ifla.parliament.gov.za/ParConf/Programme.aspx

http://ifla.parliament.gov.za/News.aspx

- Päivikki Karhula

Ei kommentteja: